E: prosvasi@hotmail.com | T: (+357) 25 87 7080

Δικαιώματα Kλειδιά των Aτόμων με Aναπηρία

Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2013

Δράση – Υποστήριξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας
Επιμέρους Δράση – Συναντήσεις νέων και αρμοδίων της πολιτικής για τη νεολαία
Key Rights Banner
Η δράση μας αφορά την ανάπτυξη σεμιναρίων και συνεργασίας, καθώς και του Διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των νέων, όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας και των οργανώσεων των νέων καθώς των αρμοδίων πολιτικής για τη νεολαία.

Η δραστηριότητα:

  • Προωθεί την ιδιότητα του ενεργού πολίτη γενικά και του Ευρωπαίου πολίτη γενικότερα
  • Αναπτύσσει την αλληλεγγύη και προάγει την ανοχή μεταξύ των νέων, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Προωθεί την συμμετοχή των νέων και την ένταξη νέων με λιγότερες ευκαιρίες
  • Ενισχύει την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

Στα πλαίσια υλοποίησης της δράσης θα σταθούμε στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει με νόμο.

Πρόκειται για μια γραπτή συμφωνία μεταξύ 153 κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που την υπέγραψαν, που καθορίζει ποια είναι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους και παράλληλα ποιες είναι οι γενικές υποχρεώσεις και τα μέτρα που τα κράτη αναλαμβάνουν να υιοθετήσουν. Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Κύπρος, όπως και κάθε κράτος ενσωματώνει στην εθνική του νομοθεσία τη Σύμβαση κυρώνοντας την με νόμο.

Το καινοτόμο στοιχείο της σύμβασης είναι πως αποτελεί την πρώτη διεθνή σύμβαση για τα άτομα με αναπηρίες, που διασφαλίζει και προστατεύει τα πολιτικά, αστικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα τους και υποχρεώνει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις. Επίσης είναι η πρώτη διεθνής σύμβαση που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ξεχωριστή νομική προσωπικότητα από τα 27 κράτη μέλη της.

Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου είναι η ανάπτυξη διαρθρωμένου διαλόγου και διαβούλευσης με στόχο την κατανόηση, την προάσπιση και την προώθηση της εφαρμογής της σύμβασης στην πράξη.

Κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων δράσεων έλαβαν λάβουν χώρα εργαστήρια μεταξύ των νέων, παιχνίδια ρόλων, υπαίθριες δραστηριότητες, ανταλλαγή ιδεών και σεμινάρια/ διαβουλεύσεις.

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»

Παρακαλούμε ακολουθήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο και αφιερώστε λίγα λεπτά για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο.

Untitled

Comments are closed.